UP express trains takes 25 minutes with brief stops at Bloor and Weston GO stations. When the departure of UP train is after every fifteen minutes and travel time twenty-five minutes, the train will only make a back and forth service in an hour period. Taking the vehicle that moves to Toronto from Pearson to be three and each vehicle having a capacity of sixty seated passengers, the number of passengers that can be transported by UP express can be calculated as
60 × 2 × 3 = 360 passengers
The planned service will require more vehicles to be able to meet the desired transport plan; the plan is to have one train ferry and getting back to the station after a period of e minutes during the off period. This, therefore, implies that during off-peak, only a few or one per route will be required. During peak hours, the trains will be require to be in every station at every given time such that when one is leaving terminal one for terminal two, the other train should be leaving terminal two to terminal one. This will help the wait time from a maximum of eight to a minimum of four. To get the number of vehicles required to accomplish the intended mission: In two, terminals, only two trains will be required during peak hours while, in off peak, only one train will be needed to serve two terminals. For the four terminals, at least four vehicles will be required.
Capacity rate of grade separation is the rate the capacity of the project is likely to take it to be completed. The capacity rate is very important for any given project as it also defines the level of resources to be consumed by the grading. Time can be looked at the duration taken for any given subproject to be completed cycle time is the time taken for repetitive projects where the time is checked from the beginning of any project up to when the project returns back to the beginning. The advantage of considering the capacity rate is to help the project manager knows how much is to be consumed and at what time duration. However, it may not be very accurate which may lead to over quoting or under quotation of the project demand. Checking on the cycle time helps the project manager does beat-to-beat evaluation of the general project. A complete sub-project cycle that is successful can be a good indicator on the remaining part of the project. Disadvantage is it may be a misleading way of evaluation as the projects tend to be unique at every given stage.
Looking at the possible crash times of grade separation, the critical path that can give a crash by four weeks is A→C→E→G→H. Activity A will not be crashed and, therefore, it will have to remain at as four weeks. Activity C that initially had a duration of eight weeks is crashed to six weeks. The next crash is done on activity E the week is reduced from nine to eight while G remains the same at two weeks. The last activity to be crashed is activity H, which initially had six weeks. The activity is crashed to five weeks. The project will take a shorter duration by four weeks and, instead of taking nineteen weeks, the project takes only fifteen weeks for its completion. The total cost for the crashed project will be $1,250,000, which is $470,000 more than the normal cost should the project remain, uncrushed.
In 1 min _____10 passengers arrive at terminal 1 for the first hour
In 1 min_______5 passengers arrive at the terminal 1for the second hour
In the first hour, the number of passengers will be (60×10) = 600 passengers
In the second hour, the number of passengers will be (60× 5) = 300 passengers
In the first hour, those who would want to use UP Express will be ½ ×600 = 300 passengers and in the next hour 150 passengers.
In the first hour, UP Express will need 300/180 = 1.67 trips.
During peak service, two trains work reducing the wait time to only 25 mins, but during off peak, only one UP express train functions hence wait time goes to 50minutes.
The average number of passengers waiting for UP Express in the first hour will be 121 passengers and non-in the next hour while those who shall be waiting for link train in the first hour will be 125 passengers, and in the second hour, no passenger will be waiting.
In 30 sec_________1ticket per person for the regular machines
3600 sec will be = (3600 × 1)/30 = 120 tickets can be issued. With 500 passengers arriving in every hour, regular machine should be 500/120 = 4.17 which should be 5 machines, which will cost $5 per hour (5 by $1)
For the advanced, 360 tickets can be issued and, therefore, 500/360 = 1.39 which will be 2 advanced machines which will have a cost of $4 per hour. Therefore, the two advanced machines will be cheap.